Welkom bij SOR Vakantiekampen - Vakanties voor kinderen die het goed kunnen gebruiken

Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden

een onvergetelijke week

Zinvolle vakantie

Verre reizen, exotische oorden, andere culturen; het is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook als die verre reis erop zit, en er nog vakantie over is aan het einde van je reis, bestaat de mogelijkheid om een week van je vakantie te besteden aan het begeleiden van een kinderkamp. De kinderen die met de SOR meegaan hebben deze week hard nodig en kunnen jouw hulp goed gebruiken. Zo geef je een kind een onvergetelijke week weg en bezorg je tegelijkertijd jezelf een leuke en zinvolle vakantieweek. Vakantie in het kwadraat!

Word vrijwilliger

We draaien al meer dan vijftig jaar geheel op basis van vrijwilligers. Er zijn dus veel mensen nodig om de kampen door te kunnen laten gaan. De taken als vrijwilliger liggen voornamelijk op het gebied van kampbegeleiding en voorbereiding, maar ook voor het bestuur en commissies zoals de PR-commissie kunnen we altijd enthousiaste hulp gebruiken. Je inzet wordt dus niet beloond met geld, maar wel met mooie herinneringen. Uiteraard zijn de kosten om van en naar het kampterrein te komen en de verblijfskosten gedurende de kampweek voor rekening van de SOR Vakantiekampen Nijmegen.

Vrijwilliger worden SOR Vakantiekampen Nijmegen
Avonturiers kamp leeftijd 9 - 10 jaar

Ervaring opdoen voor je studie

Elk kamp heeft een eigen groep leiding die het kamp leidt en het programma verzorgt. Deze vrijwilligers zijn in het algemeen jonge mensen die in hun studierichting of (latere) beroep ook met kinderen te maken hebben. Bijvoorbeeld studierichtingen zoals Pedagogiek, Psychologie, PABO, SPH, SPW, CMV en MWD. Voor deze groep studenten is een SOR-kamp een goede mogelijkheid om ervaring op te doen in het werken met kinderen. Voor bepaalde studierichtingen zijn er studiepunten te behalen door deelname aan een SOR-kamp.

Regels

Om alles in goede banen te leiden hanteert de SOR regels en protocollen voor haar kampen. Voor de leiding geldt een minimumleeftijd van 18 jaar en een verhouding van 1 begeleider op 3 kinderen. Verder moet je voor vertrek in het bezit zijn van een actuele VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze kun je aanvragen bij de gemeente. De kosten kun je declareren bij de SOR.

Voorbereidingen

In de maanden maart tot en met juni komt de leiding een aantal maal bij elkaar om de verschillende kampen voor te bereiden. Daarnaast ga je in tweetallen op huisbezoek bij de aangemelde kinderen. Hierbij geef je de ouders/verzorgers van het kind informatie over het kamp, beantwoord je vragen die er nog zijn en noteer je bijzonderheden over het kind. Ook de nieuwe leiding zelf wordt voorbereid op het kamp. Naast de vergaderingen met je eigen groepje, gebeurt dit tijdens thema-avonden.

Taken op kamp als vrijwilliger

Op het kamp is de belangrijkste taak van de leiding het begeleiden, verzorgen, motiveren, troosten, plezier maken met en leiding geven aan de kinderen. De andere taken zijn het uitvoeren van activiteiten in het kader van het spelprogramma, boodschappen doen, eten en drinken bereiden, enzovoorts. Met name bij de jongenskampen is er een onderlinge taakverdeling binnen de leiding. Er is een hoofdleider, spelleider, twee keukenleiders en 5 à 6 groepsleiders. Een groepsleider is leider van een tentgroepje van ongeveer 5 kinderen. Bij de andere kampen is er altijd een hoofdleider en worden de andere taken bij toerbeurt of door allen samen verricht. De hoofdleider heeft de eindverantwoordelijkheid op het kamp. Het einde van een SOR-dag vindt altijd plaats zonder kinderen. Rond het kampvuur en onder het genot van een hapje en drankje, is het laatste onderdeel altijd een evaluatie van de dag en voorbereiding van de volgende dag. Dit is ook een goed moment om de grappige, ontroerende of heftige indrukken van de dag met elkaar te delen. Voortvloeiend uit de doelstelling van de SOR zijn de kinderen die meegaan niet altijd probleemloos in de omgang. Dit betekent voor de leiding soms stevig aanpakken: een uitdaging die meestal door de voldoening achteraf de moeite waard is.

Ben je enthousiast geworden en wil je je aanmelden, of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op

Ben je enthousiast geworden en wil je je aanmelden, of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op